Anns böcker


De flesta av mina böcker kan numera köpas endast av mig personligen genom att maila ann[at]annallan.se

Böckerna "Jag såg något i dina ögon, mamma" samt "Själalycka" kan dock införskaffas även i

Alzheimerfondens respektive Sveriges Begravningsbyråers Förbunds nätbutik.

Mamma till ett yrväder


"Någonstans på vägen från skapelsens begynnelse till födelsen har du förärats med en överdos av välvilja, kreativitet, charm och ett piggt intellekt. Så pass, att det är lite för mycket. Du är född med en turbohjärna. Och alla känslor är förstärkta, intill tröttsamhet.

Allt du upplever och allt du känner kan bli dig övermäktigt. För när du är arg är du heligt förbannad. När du är glad är du himlastormande överlycklig. När du är ledsen rämnar hela din tillvaro. När du trivs glittrar dina ögon ikapp med alla solar i hela universum. När du älskar svämmar ditt hjärta över. Och när du blir arg blir dina ögon svarta som sot och mörkrets epicentrum kan skönjas från det allra djupaste inom dig ..."


Läs mer

Själalycka


Här drömmer jag mig ut bland änglar, himlar och helveten. Jag tillåter mig att vilt filosofera om hur mitt eventuella nästa liv kan komma att te sig och jag berättar om vad jag hoppas få slippa däruppe bland paradis fulla med äpplen, bland sliriga igensnöade vintergator och livsfarliga stjärnfall.

Eftersom humorn har burit mig genom livet – ja faktiskt direkt räddat mig – är det just skrattet och lusten och jakten efter det gränslösa som jag tar hjälp av för att beskriva det som bubblar inne i huvudet.

Och det är här diplomaten och serietecknaren Jan Romare och hans kultförklarade serie "Himlens änglar" kommer in i bilden ...Tack Jan, för att du ville illustrera min bok.


Läs mer

 Jag såg något i dina ögon, mamma


"Jag förlorade min mamma redan då hon

var i livet. Mamma förlorade till och med sig själv. Hon förändrades, och blev en annan.
Min mamma blev dement. Hon lämnade mig fast hon talade till mig, fast hon sjöng för mig, fast hon skrattade tillsammans med mig och varmt såg in i mina ögon.

Jag gjorde det jag trodde var bäst för min sjuka mamma. Men jag kommer aldrig att få veta om det jag gjorde var rätt eller fel. Den backspegel finns inte som kan ge en bild av hur hennes sista år hade tett sig om jag hade agerat annorlunda.

Jag tänker ofta på de alternativ som fanns, och de beslut som hon och jag fattade tillsammans.
Hela livet är en vild chansning..."


Läs mer


Kan någon ta ett snack med mina uppnosiga blåsippor?


”Jag tycker om när det blir fel. Det är ju den härliga galenskapen som lyser upp tillvaron, som sätter sprätt på livet. Det onormala beteendet får oss att öppna våra sinnen, får oss att vakna till, får oss att inse att vi faktiskt är olika. Allihopa. Utan undantag.”


Boken består av mestadels fristående kapitel med rubriker som: Upphovsmannarätt eller fel, Död åt nekrologen, Godnatt Morgontidningen,Tystnadens lov, Att vända på en femöring, Skönheten i min by, Myror och gummor, Ur led är trädgårdsmöbeln, Klorofylleri, Mina jular med Hells Angels, Intelligenspartiklar, En kvinnas bekännelser, Mordförsök i källartrappan, På friarstråt i New York, Carl XVI Gustaf och Lång-Adolf, Om väggar kunde tala ...

Läs mer

Jan Allan minns sitt 50-tal


”En mörk och blåsig höstkväll befinner jag

mig i arbetsrummet med ett dammigt

gammalt fotoalbum i händerna.

Jag bläddrar, häpnar och förundras.

Har jag verkligen tagit alla dessa bilder?

Har jag verkligen besökt alla dessa miljöer, tillsammans med alla dessa människor? Plötsligt står jag öga mot öga med min historia.

De stirrar på mig; alla de amerikanska jazzstjärnorna, väggmålningarna och de bedårande tusenskönorna på Nalen, alla

mina vänner och spelkompisar, festerna, jammen, turnéerna ..."


Läs mer