”Min mamma finns inte längre.

  Hon finns inte, för hon blev till jord och himmel.


Möjligen är det så att hon har flyttat in i mig. Kanske finns hon, fast hon inte syns och andas. Kanske sitter hon där inne i mitt energicentrum och hejar på mig och stärker mig när jag som mest skulle behöva just en mamma.

  Jag vet inte. Men omöjligt är det inte.

  Det vore åtminstone likt henne.


Min mamma var inte enbart min mamma. Hon var också min bästa väninna.

  Det är svårt att mista en nära. Ännu svårare är det att förlora någon som fortfarande rör sig, äter, sover och andas.

  Min mamma gjorde allt detta. Hon rörde sig, åt, sov och andades. Men plötsligt en dag var hon inte längre densamma. Hon var inte den mamma som jag varit så grundmurat, ända in i den djupaste själen, van vid. Den mamma som jag sedan den morgon jag yrvaket blickade ut ur hennes sköte, hade växt upp tillsammans med.

  Hon förändrades. Och jag kunde inte riktigt nå henne.


Mamma blev dement. Hon lämnade mig fast hon talade till mig, fast hon sjöng för mig, fast hon höll min hand, fast hon skrattade tillsammans med mig och varmt såg in i mina ögon.

  Långsamt, mycket långsamt förändrades hon till att bli någon som varken hon eller jag kunde greppa.

  Jag förlorade min mamma redan då hon var i livet. Mamma förlorade till och med sig själv. Hon förändrades, och blev en annan ...”


***Boken lanserades i Karolinska Institutets Aula Medica på Alzheimerdagen 2014.
Den är skönlitterär, men mycket lämpad som anhörigbok.


I november 2014 gästade jag SVT:s Gomorron Sverige. Samma dag intervjuades jag av
Lotta Bromé i SRP4. Dessförinnan medverkade jag i SVT:s Dokument Inifrån.


Boken fick mycket stor uppmärksamhet och jag utnämndes jag till ambassadör för Alzheimerfonden Jag föreläser ofta och gärna om mina erfarenheter i ämnet.


För recensioner och artiklar; klicka på Ann i Media.


Grafisk form: Carina Söderberg

Illustrationer: Johanna Salenius Sandstrak

“En fin bok. En kärleksbok. Poetisk, vacker, igenkännande, känslosam med ett stort djup. Både skönlitterär och en bra anhörigbok.”

Sigrid Svedmyr


“Detta är inte en vanlig bok. Det är en dikt. Det är poesi. Den är så vacker, ren, kärleksfull, rentvättad från allt ego.
Jag blev starkt berörd när jag läste den. Jag läste den från pärm till pärm, men tog långa pauser där jag lät texten smälta in ...”

Kay Pollack


"Det är en gripande skildring, jag tror att många känner igen sig. Du förmår både beskriva det du känner och det du upplever att din mamma känner.

Du har ett uttryckssätt som fängslar."

Karl Erik Olsson


“Din bok är fascinerande. Det var både gripande, roligt och intressant
att läsa.”

Gösta Bucht


“Boken var väldigt intressant, varm och fascinerande! Ärligt skriven utan att
försköna någonting! Jag kan varmt rekommendera boken för både yrkespersonal inom social- och hälsovården samt för anhöriga som behöver tröst, information och stöd.
Annika Gustafsson-Björkqvist


”Får tårar i ögonen bara av att läsa titeln. Tack Ann för att du synliggör det som kan beskrivas som att långsamt bli lämnad fastän personen som försvinner ännu är där; demenssjukdom påminner inte om något annat jag varit med om och därför behöver vi varandra och varandras erfarenheter.”

Stina Wollter


”Så kärleksfullt, så starkt du skriver om sorgen, om hur förtvivlat ont det gör att förlora en nära älskad medan hon fortfarande lever. Det där första tecknet, när du ser något i din mammas blick... det är en magisk bild, en skräckscen i ultrarapid."

Ulla Ginsburg


"När jag tänkte så starkt på dig igår, tog jag fram boken om din mamma och läste om

den. Tack! SÅ givande, tänkvärd och djupt gripande."

Elise Einarsdotter


”Jag hoppas att många kommer att läsa denna bok och föra samtal om demens runt kaffebordet, allt för att öka allmänbildningen om dessa sjukdomar ... ”

Kerstin Lundström


”Tack för boken, som med sina bilder och varsamma text blev till ett smycke!”

Bernt Gannå


”Tack för en mycket vacker beskrivning. Jag är säker på att den kan vara till stort stöd för alla vi som drabbas av en anhörigs förvirring på olika sätt. Du skildrar också det dåliga samvetet man får i en sån situation, och otillräckligheten. Inte minst detta blir ett stöd. Jag hoppas den når ut till olika vårdinrättningar, i synnerhet för de anhörigas skull.”

Mats Lydèn


”Du gör någonting viktigt av ditt liv Ann. Du lär oss att se på Altzheimer med nya ögon!”

Lars Olofsson


”Har precis läst din bok – så fin! Jag arbetar med demenssjuka och ska tipsa mina kollegor!”

Lena Gustafsson


”Din fina bok om din mamma har
förgyllt veckan. Tack för din vackra
och gripande berättelse.”

Eva Möller


” … la mig på sängen och läste den till slut! Den är verkligen LÄSVÄRD och en mycket ärlig och fin bok!”

Kerstin Nygren


”Vill tacka för en berättelse så full av varma och kärleksfulla uttryck och känslor ... Jag vet att oerhört många har läst och berörts.”

Kurt Anneborg


”Jag vill tacka för att du skrivit denna givande bok, som många kan ha nytta av, få kraft av och känna att man inte är ensam om denna sjukdomsproblematik!”

Gunilla Ericson


”... blev väldigt tagen av din kärleksfullhet till din mor och det vackra språket ...”

Kärstin Hultman


”Vackert, sorgligt, informativt.”

Eva Björk


”Främsta anledningen till sträckläsandet är att jag blev snabbt kaptiverad, rörd, omrörd.”

Tina Gannå


”Gripande, berörande. Jag känner igen så mycket och Du har förmågan att uttrycka känslor i ord. Dessutom väldigt intressant att lite grann lära känna Din mamma.”

Arne Gjärdman


”Boken är fantastisk! Många tänkvärda ord. Du skriver så ömt och öppet. Kunde inte slita mig från den, ska läsa den igen om några dagar. Den är otroligt viktig.

Margareta Nordlander


Det är en bok med mycket eftertanke. Sträckläste den igår kväll, med tårarna rinnande.”

Sven Olov Brandt


“Det var en varm, ömsint och mycket personlig berättelse om din mors demenssjukdom och hur du förhöll dig till den och det var en bok jag uppskattade.”

Bo Brismar


”Nu har jag läst din fina, fina bok. Den är så VACKER! både i utformning och i den hängivna berättelsen. Med en sån värme å kärlek i allt det som smärtar. Du har valt ett välgörande ytterst sparsmakat språk…nästan som ett poem.”

Marga Pettersson


” Jag vill gratulera dig, boken är verkligen värd alla fina ord.
En fantastisk, ömsint berättelse ...”

Margareta Hagwall


“Du skriver väldigt vackert, det var en glädje att få läsa ett sådant skönt språk, så fin svenska. Jag ska spara boken till mina barn, så att om och när det blir dags, kan den komma även dem till glädje.”

Britt-Marie Norberg


”Ett hjärtligt tack för den underbara boken om din mamma Märta.

Jag älskar ditt sätt att skriva, det går rakt in i mitt hjärta.”

Berit Bännmark


“Din bok grep mig och var mycket rörande på flera plan. Du skriver ömsint och vackert, utlämnande men aldrig påträngande intimt.

Jag tyckte om boken trots den sorgliga historien.”

John Högman


”Fastän boken handlar mest om din mammas sjukdom och den tunga tiden då för er alla, 

så känns den så läkande och viktig.

Det här är en väldigt lärorik och trösterik bok,

som jag önskar att många, många ska läsa. Jag rekommenderar den för fullt till vänner och bekanta.”

Elisabet Harrbäck

Boken berörde mig djupt!  Du har ett vackert känslosamt språk. Boken förmedlar tankar och känslor som är viktiga för att bättre förstå och orka leva och arbeta med dementa.”

Rune Kjernald


”Vilken fantastiskt fin bok du skrivit! Hoppas vi snart ses i soffan!”

Marianne Rundström


” Det är en så fin och hjärtevarm text med sådan respekt för Din Mamma. Den skiljer sig från tidigare böcker skrivna av anhöriga genom att den är än mer kärleksfull och respektfull. Jag uppskattar att jag fick läsa den. Jag blev återvald till riksdagen och nu har jag din bok med i bagaget.”

Barbro Westerholm


”Jag har läst din bok med stor behållning. Det finns ett värde i din text, då den som saknar den erfarenhet vi har kan lära sig något, och säkert också finna tröst i din berättelse.”
Per-Olof Sandman


”Den här lilla boken är rent av vacker, lite som en dikt, och går rakt in i hjärtat ... Boken berör mig verkligen och framför allt imponeras jag över alla människor som är närstående till någon med någon form av demenssjukdom...”
Malin Forsberg


”Den är en stark skildring av vad som kan hända många av oss. Din respekt för Din mamma och hennes vilja gör ett starkt intryck. Vi går snart ut med förslag till aktiviteter för distrikt och föreningar och tar med tips om boken och Din möjlighet att föreläsa. Hoppas det är många som nappar.”
Christina Rogestam


”Jag fann mig själv läsa vissa meningar flera gånger. På samma sätt som när jag lyssnar på ett bra solo.”

Bertil Strandberg


“Den är väldigt fin, speciellt gillar jag att du är så osentimental men samtidigt känslig och öppenhjärtig kring dina egna reaktioner kring din mors sjukdom. Du har ett helt eget sätt att närma dig det hela som jag tror gör väldigt gott, både för “experter” och de läsare som behöver stöd i en svår situation. Det är oerhört viktigt att en text av den här karaktären ska kännas spontan och kommen direkt ur hjärtat – och det känns verkligen här!”

Lena Albihn


” ... mycket vackert skriven. Kommer
att göra reklam för den i mitt nätverk
som Länssamordnare Demens Västernorrland .

Ann-Marie Westerlund


”Jag började läsa din bok och kunde inte lägga den ifrån mig. Du har ett vackert, "konstnärligt" språk som överraskar många gånger! Din bok har gett mig mycket att tänka på!”

Ellen Johansen

” Jag vill varmt gratulera Dig! Jag började genast läsa boken och kunde sedan inte släppa den.
Boken är något av det finaste och mest ömsinta jag har läst på länge.

Av det svåra och tragiska händelseförlopp Du berättar har Du ändå lyckats skapa en vacker hyllning till Din Mamma. Det inbegriper till och med omslaget, hennes vackra blick och boktiteln gör tillsammans att jag har svårt att se mig mätt på det.
Om jag hade hatt på mig skulle jag ta av den och buga djupt. Jag hoppas att Din bok får stor spridning. Det förtjänar den.”

Jan Romare


“Tack för din fina bok. Den ger mig mycket tröst i resan med min dementa mor.”

Els-Marie Blank


”Boken är fantastisk – poetisk, sann,  gripande.”
Gun Aremyr


”Du har beskrivit det svåra så vackert ... Jag arbetar med utbildning till personal och närstående inom demensvården och kommer i fortsättningen att ha med mig det du delar med dig av i din bok.”

Liselotte Björk


”Din bok har tröstat och lyft mig.”

Marianne Olsson


”En fin, sorgsen och mycket viktig bok som alla borde läsa! Speciellt vi inom äldrevården. Beskriver på ett varmt och personligt sätt hur det kan vara och kännas att upptäcka demens, både för anhörig och drabbad. Den rekommenderar jag!

Carina Lundqvist


”Det var helt fantastiskt att läsa den. Boken var så fint och ömsint skriven.”

Ingrid Enquist Bengtsson


”Du har en mission som väntar där ute! Så många behöver lära sig mer om demens, våga se mer, kunna prata om det och få möjlighet till det!”

Elisabet Lithammer


”Du har skrivit en bok som verkligen berör. Den borde presenteras i ”Fråga Doktorn”. Det finns så många ute i landet som behöver få kunskap i detta svåra ämne.”
Sonja Regnvik-Lind


”En mycket varm bok med hög igenkänningsfaktor för andra anhöriga!”

Jenny Eriksson


”Gripande personlig beskrivning ... Mycket igenkänning.Tack!!

Gudrun Engström Riedel


”Det är en gripande bok du skrivit och den kan säkert fungera som stöd och tröst får många i liknande situationer.”

Kristoffer Lind


"En vacker beskrivning av din mor på både in/utsidan. Och för mig ett igenkännande när förändringen kom, och tilltog. Din inkännande bok kan säkerligen vara till stor hjälp för många i samma situation.”

Ann Kristin Hedmark


”Underbar och jobbig och jättebra!”

Anders Lövgren


” Det går inte att lägga ifrån sig boken. Jag är djupt berörd både av innehållet och ditt vackra språk ... En mycket viktig bok.”

Gunnel Ginsburg


Den här boken borde ju alla läsa.
Nu förstår jag min grannar här på äldreboendet mycket bättre.”

Kerstin Edlund


”Jag kan bara säga att jag stämmer in i de lovord du fått om din text. Det är verkligen en gripande berättelse och ändå rak och klarsynt.”

Ylva Åberg