Monica Zetterlunds Minnesfond har utsett 2020 års stipendiater.

Vi gratulerar dragspelaren Bengan Janson, trumslagaren Cornelia Nilsson 

samt pristagaren till det nyinstiftade ”Monica Zätas Filurpris”; Henrik Dorsin. 

Foto: Hasse Linden


Få är så gränsöverskridande som Bengan Jansson. Han fick sitt första dragspel som åttaåring och har ända sen dess sett till att hamna i så många och brokiga konstellationer som bara är möjligt.
  

Hans liv har bestått av inspelningar och konsertturnéer runt om i världen tillsammans med musiker och artister som Ann-Sofie von Otter och Loa Falkman, Björn Ståbi och Anders Jakobsson, Marie Fredriksson, Lisa Nilsson, Björn Skifs, Sven-Bertil Taube … Listan kan göras oändligt lång. Tillsammans med Kristina Lugn och Allan Edwall bildade han gruppen De Tröstlösa. Och eftersom jazzpianisten Oscar Peterson varit en av Bengans husgudar var han särskilt lycklig över att få spela in en skiva med pianisten Jan Lundgren och den gitarrist som ingick i Oscar Peterson Trio; Ulf Wakenius.

  

Bengan åtnjuter en gränslös respekt, både av sin publik och av sina medmusiker. Oavsett stilart, ålder eller kön är hans kollegor rörande samstämmiga i sina superlativer och det är idel stora ord: ”Bengan Janson har inga brister. Han har alla komponenter. Han behärskar alla genrer. Han är innerlig och ömsint. Han är helgjuten in i minsta cell. Han är en av våra största. Och han är folkkär. På riktigt.”

 

Prissumman är 60.000 kronor och motiveringen lyder:

 

Du personifierar begreppet speleman. Oavsett genre är Ditt engagemang unikt och Din publikkontakt utan filter. Ditt virtuosa musicerande är sensibelt, genuint och innovativt; ständigt utforskande. Och mitt i allt detta flödar humorn, med samma fulländade timing. 

Din musikaliska glädjeyra inspirerar över generationsgränserna. Allt i Monicas anda.

Foto: Christer Männikus

Cornelia Nilsson började spela trummor redan vid 7 års ålder. 20 år senare har hon etablerat sig på de stora jazzscenerna, inte minst i Köpenhamn som numera är hennes hemvist.
Intresset för jazzmusiken väcktes när hon som tonåring ofta hängde på jazzklubb Underground. Där lyssnade hon till trummisar som satte extra fyr på hennes inre musikaliska gnista. 

 

Cornelia har studerat jazz på folkhögskolor och på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, men valde att bryta sig loss från institutionerna och fortsättningsvis utveckla sitt spel genom att just – spela. Cornelia ingår i bland andra Mathias Landæus Trio och i Thomas Markusson Open. Som kuriosa kan nämnas att Cornelia har överraskat stort med att i det närmaste däcka sin omgivning med sin klockrena sång.
  

Cornelia berättar själv om ett par viktiga milstolpar: ”I januari 2019 hade jag den enorma äran att spela en konsert med en av mina hjältar; Kenny Barron, tillsammans med basisten Kiyoshi Kitagawa. Jag har aldrig någonsin haft en musikalisk upplevelse som den. Nervositeten var stor, men den energi de utsöndrade sköljde bort allt – jag åkte verkligen bara med och fick känna hur det känns när musiken bereder vägen för mig som musiker, och inte tvärtom.
Sommaren 2018 hade jag turen att ha en av mina stora inspirationskällor som lärare; Louis Hayes. Av honom fick jag verktyg som hela tiden är närvarande i mitt trumspel. Hans ord rungar skönt varje gång jag spelar på ridecymbalen: ”Just smash it!”.

  

Cornelia får 40.000 kronor och motiveringen lyder:

 

Din musik och Din personlighet genomsyras av humor och värme, av öppenhet och generositet, av mod och integritet. Under varje solo berättar Du en historia, och den är helt igenom ärlig. Med lekfullhet och totalt fokus blir de musikaliska ögonblicken till högtidsstunder. 

Foto: Robert Eldrim

År 2020 delar Monica Zetterlunds Minnesfond ut ett nyinrättat pris ämnat för en artist som verkar inom teater, film, revy och kabaré; genrer som Monica så framgångsrikt representerade.
Först ut i raden att ta del av ”Monica Zätas Filurpris” är Henrik Dorsin.

Det känns naturligt att dra kopplingar inte enbart till Monica Zetterlund utan även till Hasse&Tage när man ska beskriva såväl Henriks artisteri som hans personlighet. Han är en aktningsvärd person, med en imponerande meritlista; en unik estradör som för traditionen vidare.

 

Prissumman är på 25.000 kronor och motiveringen lyder:

 

Du borde skrivas ut på recept. Du frigör våra endorfiner, Du gör oss glada och välmående, inte minst aktiverar Du vårt intellekt och får oss att reflektera över saker och tings tillstånd. Ditt estradörskap är mångsidigt; kombinationen av musikalitet, komisk svärta, lustifikationer och kvickheter är skapad med stor skärpa. Din värme och genialitet gör vårt land till en bättre plats att leva i och för detta vill vi Dig hylla. Monica skulle ha älskat Dig, Henrik. 
 

***

 

 

Monica Zetterlund skulle den 20 september ha fyllt 83 år, och stipendierna skulle traditionsenligt ha delats ut under en hyllningskonsert på Berwaldhallen den 27 september. På grund av rådande pandemi ställs dock årets konsert in. Vi kommer istället att hylla både årets och nästkommande års stipendiater i september 2021.

Vi ser fram emot nya tider, bättre tider.

 

Texten ovan ligger även på Monicas hemsida https://monicazetterlund.se

Botanisera gärna på sidan. Vi blir också väldigt glada om du ansöker om medlemskap i Monica Zetterlund-sällskapet.

 För Minnesfonden, Ann Allan (ordf, textförf)